maandag 29 december 2014

Cultuurverschillen

Cultuurverschillen

Tijdens de kerst heb ik, opnieuw, de film “De nieuwe wildernis” gezien. Fascinerend wat er in ons eigen kleine landje gebeurt. Een sprekend voorbeeld waar ik direct een verband kon leggen met het aangaan van een alliantie was het moment waarop de kudde paarden een reekalf vind. De merries probeerden het kalf in de benen te krijgen zoals zij met hun eigen veulens doen. Het reekalf is dit niet gewend, in haar cultuur blijf je stil liggen totdat je eigen moeder je roept.

Zo staat de natuur model voor zaken waar wij in onze mensen wereld ook mee te maken krijgen. Als u met uw onderneming een samenwerkingsverband aan wilt gaan met een andere onderneming dan krijgt u te maken met cultuurverschillen. Vind de alliantie vorming plaats tussen twee bedrijven binnen de eigen landsgrenzen dan kan het nog meevallen gaat u echter internationaliseren dan zal met cultuurverschillen zeker rekening moeten worden gehouden.


Botst u op een bepaalt moment met uw toekomstige alliantiepartner neem dan even het beeld van de merrie voor ogen die een reekalf op wil laten staan. Bekijk de situatie en praat over de verschillen die u tegen komt. Zo creëert u een klimaat waarin beide partners en hun personeel goed kunnen gaan werken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *