vrijdag 2 januari 2015

Duits minimumloon en de gevolgen voor Nederlandse ondernemers

De nieuwe Duitse minimumloonwet zorgt voor de nodige administratieve rompslomp voor Nederlandse bedrijven. Want voor beroepen in de bouw, de horeca, de expeditie-, transport en logistieke sector, en voor beroepen in de schoonmaakbranche, de op- en afbouw van beurzen en tentoonstellingen, en in de vleesverwerkende sector gelden vanaf 1 januari 2015 een aantal aanvullende meldings- en documentatieverplichtingen naast de verplichting om ten minste het minimumloon van 8,50 euro bruto per uur te betalen.
Deze verplichtingen gelden ook voor buitenlandse werkgevers die in de bovengenoemde sectoren actief zijn en hun werknemers in Duitsland inzetten. Zij moeten nu schriftelijk melden van iedere dienstverlening vóórdat het werk wordt uitgevoerd. De melding moet worden gedaan bij de Duitse douane.
Bij de melding moeten onder meer de persoonsgegevens van de werknemer die het werk uitvoert worden aangegeven, waar en hoe lang hij werkt. Bovendien moeten de werkgevers een locatie in Duitsland aangeven, waar documenten worden bewaard, waaruit blijkt dat het minimumloon wordt betaald. Dezelfde meldingsplicht geldt overigens ook voor uitzendbureaus die werknemers in de eerder genoemde sectoren aan een inlener in Duitsland tewerkstelt.

Nederlandse bouwbedrijven zijn al jaren bekend met deze regelgeving. In de bouwbranche gelden deze regels reeds jaren op grond van het Arbeitnehmer-Entsendegesetz. Daarom heeft Duitsland het bij deze wet behorende boetestelsel meteen maar overgenomen.

Werkgevers die hun werknemers niet correct aanmelden kan een boete van (maximaal) 30.000 euro worden opgelegd. Bij een overtreding van het wettelijk minimumloon bestaat er zelfs een boete van (maximaal) 500.000 euro. Ook staat de opdrachtgever straks garant voor het algemeen minimumloon ten opzichte van werknemers van de opdrachtnemer en diens onderaannemers.
zie ook mijn eerdere artikel over dit onderwerp, hier!
Informatiebijeenkomst
Andreas Lutze houdt op 5 februari een informatiebijeenkomst in Kleef over de invoering van het minimumloon:
 artikel deels overgenomen van Duitsland nieuws.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *