Hieronder een kort stukje uit een interessant blogartikel:
Iemand gaat pas leren als hij de stap van onbewust onbekwaam naar bewust onbekwaam zet en daar kun je zo maar ziek, zwak en misselijk van worden. Afhankelijk van de situatie moet je het oude vertrouwde loslaten, je comfortzone verlaten en iets nieuws in de vingers krijgen. Dat proces kan met weerstand gepaard gaan (‘geldt niet voor mij’) en leiden tot stilstand (‘ik werk al jaren zo’). Een van de doelen van coachen is personen uit te dagen over hun eigen grenzen te kijken en te experimenteren met nieuw gedrag.
Dus, haal eens de zijwieltjes weg en laat de medewerker onder begeleiding fietsen. Oftewel, weg met het ingeslopen gemak en gooi hen onder begeleiding in de vorm van coaching eens in het diepe!
Het hele artikel is hier te lezen
Waarom businesscoaching:
Onze ervaring is dat je als ondernemer / manager een klankbord wil om actuele kwesties te kunnen bespreken en inhoudelijke vragen te kunnen stellen over je vak.
Voorbeelden van actuele thema’s kunnen zijn:
- Door de groei van je bedrijf ben je genoodzaakt de zaken anders te organiseren. Je bent van nature meer de ondernemer dan de manager. Hoe pak je dit aan?
- Je bent eens begonnen als klein bedrijf of als technisch specialist. Nu als gevolg van vele successen, ben je directeur. Hoe vul jij je rol effectief in?
- Je hebt gewaagde ideeën voor het lanceren van een nieuw product, je hebt er geloof in maar je ziet risico’s. Wat is een wijze beslissing?
“Een klankbord, mentor of coach zou voor iedere ondernemer zeer waardevol kunnen zijn, ongeacht de ontwikkelingsfase waarin jij en je bedrijf zich bevinden.
Een coach, stelt vragen en haalt de antwoorden uit jou naar boven.
Een leraar, leert je nieuwe technieken en zaken.
Een mentor, geeft je advies en is een klankbord.
Een leraar, leert je nieuwe technieken en zaken.
Een mentor, geeft je advies en is een klankbord.
Zelfs Donald Trump, een van ‘ s werelds meest bekende ondernemers heeft een coach in dienst.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten