woensdag 17 februari 2016

De aannemingsovereenkomst en de VOB/B

De Vergabe- und Vertragsordnung für Bauleistungen (VOB). In de VOB zijn bepalingen opgenomen met betrekking tot de aanbesteding en gunning van bouwopdrachten (deel A), de aannemingsovereenkomst (deel B) en de van toepassing zijnde technische voorschriften (DIN-Normen, Deel C). Indien met betrekking tot een in Duitsland afgesloten aannemingsovereenkomst geen bijzondere voorwaarden overeengekomen worden, zoals de Vertragsordnung für Bauleistungen (VOB), dan zijn uitsluitend de wettelijke bepalingen uit het Werkvertragsrecht van toepassing. Van belang hierbij is met name § 631 van het Bürgerliches Gesetzbuch (BGB), de Duitse tegenhanger van het Nederlandse Burgerlijk Wetboek. 

In de praktijk levert veelal deel B van de VOB de meeste problemen en conflicten op, welke niet zelden gevolgd worden door de gang naar de rechtbank. Veel problemen kunnen voorkomen worden door een goede voorbereiding, bijvoorbeeld door het inhuren van juridisch advies vóór het afsluiten van contracten, en kennis van zaken bij de personen binnen de onderneming die bij de contractvorming èn bij de uitvoering en oplevering van de werkzaamheden betrokken zijn.


De VOB-bepalingen hebben alleen geldigheid wanneer ze vóór de totstandkoming van de aannemingsovereenkomst door beide partijen uitdrukkelijk van toepassing verklaard èn geaccepteerd zijn. Deel B van de VOB wordt beschouwd als een stelsel van voorwaarden waarin de belangen van de opdrachtgever èn van de opdrachtnemer evenredig vertegenwoordigd zijn.Op basis van dit uitgangspunt heeft de VOB binnen de Duitse wetgeving een bijzondere positie. Wanneer de VOB "als geheel" wordt overeengekomen, worden de VOB-voorwaarden niet meer apart getoetst op rechtsgeldigheid aan het zogenaamde Gesetz zur Regelung des Rechts der Allgemeinen Geschäftsbedingungen (AGBG), zoals dit met "normale" algemene voorwaarden wel gebeurd.

Standaard kent de VOB een garantiestelling door de opdrachtnemer van 5% van de aanneemsom inzake garantieverplichtingen voor de periode van 5 jaar. Naast deze garantie stellingen worden er nog eens boete clausules in deze VOB contracten opgenomen welke van toepassing worden verklaard bij het niet nakomen van de project tijdsplanning. Er zijn VOB contracten bekend waar het boete bedrag van € 20.000,- wordt genoemd. Deze boete kan eenzijdig door de opdrachtgever worden verhoogd mocht de voortgangsplanning nog verder worden overschreden door de onderaannemer. Let wel, op de Duitse VOB contracten ligt de bewijslast altijd bij de opdrachtnemer, dit in tegenstelling met het Nederlands recht waar de opdrachtgever moet bewijzen dat de onderaannemer slecht werk heeft geleverd. De afgelopen 12 maanden zijn door deze VOB contracten al verschillende faillissementen uitgesproken inzake onderaannemers die hun facturen niet betaald kregen door de opdrachtgevers die de VOB regels hanteerde.

Veel problemen kunnen voorkomen worden door een goede voorbereiding, bijvoorbeeld door het inhuren van juridisch advies vóór het afsluiten van contracten, en kennis van zaken bij de personen binnen de onderneming die bij de contractvorming èn bij de uitvoering en oplevering van de werkzaamheden betrokken zijn.


(Bronnen: Nedubex, Kennispunt, jurion.de)

Kennispunt kan u vanuit haar netwerk bij deze materie terzijde staan vragen neem contact op met Kennispunt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *