donderdag 18 februari 2016

De personele vaste inrichting- wijzigingen

Een vaste inrichting is een bedrijfsruimte in het buitenland die over voldoende faciliteiten beschikt om als een zelfstandige onderneming te kunnen functioneren. Vanuit die inrichting worden leveringen en/of diensten aan derden verricht. Voorbeelden van een vaste inrichting zijn: - een winkel of een andere vaste verkoopgelegenheid; - een werkplaats of een fabriek met kantoor.Er is geen sprake van een vaste inrichting bij een opslagruimte, een goederendepot of een inrichting waar alleen maar ondersteunende activiteiten plaatsvinden, zoals onderzoek, reclame en het verstrekken van inlichtingen.Er is echter óók sprake van een vaste inrichting als een medewerker een ‘vaste vertegenwoordiger’ is. Een zogeheten personele, vaste inrichting.



Nieuwe regels voor de personele vaste inrichting.

Op 5 oktober 2015 zijn de definitieve actierapporten van het project ‘Base Erosion and Profit Shifting’ (BEPS) openbaar gemaakt die de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) op verzoek van de G20 heeft opgesteld. Voor bedrijven die internationaal zakendoen is het belangrijk om na te gaan welke impact de aanbevelingen op de bedrijfsvoering kunnen hebben.
Standpunt Nederlandse kabinet en mogelijke gevolgen Nederlandse belastingsysteem
Eveneens op 5 oktober 2015 heeft de staatssecretaris van Financiën een brief gestuurd naar de Tweede Kamer. In deze brief geeft hij een terugblik op het BEPS-proces, de kabinetsappreciatie van de voorstellen en een vooruitblik op de vervolgstappen.
Het kabinet zal de minimumstandaarden voor het tegengaan van verdragsmisbruik (actiepunt 6) nu al overnemen. Dat past bij de inzet van Nederland om bij recente verdragen antimisbruikmaatregelen op te nemen. Ook de aanbeveling bij vaste inrichtingen (actiepunt 7) rekent het kabinet voortaan tot het Nederlandse verdragsbeleid.

Wat houd de nieuwe regel nu precies in.

Onder de nieuwe vaste inrichtingsdefinitie is er al sprake van een vaste inrichting als medewerker/ agent een belangrijke rol speelt bij de totstandkoming van contracten tussen zijn opdrachtgever en haar klanten. Dit zal betekenen dat er eerder sprake zal zijn van een personele vaste inrichting met als gevolg belastingheffing buiten het vestigingsland.
De uitzonderingen voor hulpwerkzaamheden die voorbereidend of ondersteunend zijn blijft ongewijzigd.

(bronnen pwc, nedtax)

Meer informatie over dit onderwerp kunt u opvragen bij Kennispunt.
http://www.kennispunt.eu/contact/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *