vrijdag 7 oktober 2016

Bouwwerkzaamheden uitvoeren in Duitsland


U heeft een aannemersbedrijf, u heeft een metaalbedrijf, u heeft een bedrijf in de afbouw, en vraagt zich af wat er komt kijken bij het aannemen van een Duitse opdracht.


Bent u zich bewust van hetgeen u ondertekend? De rechten en plichten die u heeft, denk ook aan aansprakelijkheid na beëindiging van de bouwopdracht. Het bouwcontract regelt de wettelijke verhoudingen tussen opdrachtgever en aannemer. In Duitsland spreekt men van een Werkvertrag. Wettelijk zijn een aantal zaken geregeld zoals aansprakelijkheid voor gebreken, oplevering van het werk, verjaring etc. Om risico’s vooraf goed te kunnen inschatten doet u er goed aan vooraf informatie in te winnen of de contracten voor te leggen aan een deskundige.

Houd rekening met het Duitse bouwrecht wat naast landelijk ook deels per deelstaat wordt geregeld. Levert u bouwproducten of prefab bouwdelen zorg dan dat uw contracten en Algemene Voorwaarden in orde zijn. Graag zijn wij u hierbij behulpzaam. Een goede voorbereiding van het uitvoeren van opdrachten in Duitsland is zowel juridisch als fiscaal beslist geen overbodige luxe.

Waar dient u nog meer rekening mee te houden voordat u in Duitsland begint. Voor bouw- en bouw gerelateerde opdrachten dient u zich in te schrijven bij de Handwerkskammer. Dit proces neemt enkele weken in beslag begin dan ook tijdig met de registraties of laat dit doen door een expert.
Dan kent Duitsland nog een bouwbelasting. Dit houdt kortweg in, indien u niet beschikt over een vrijstellingsverklaring dat uw opdrachtgever verplicht is 15% van de aanneemsom af te dragen aan de Duitse belastingdienst.

Stuurt u uw personeel op pad om de opdracht uit te voeren dan is bovenstaande slechts het topje van de juridische ijsberg. U krijgt dan te maken met de implicaties van het Arbeitnehmer-Entsendegesetz  en de regelingen van het in- en uitlenen van werknemers (Arbeitnehmerüberlassungsgesetz) Graag zijn wij u behulpzaam bij het verzorgen van registraties en papierwerk bij de uitvoering van deze regelingen.

Tenslotte willen wij u niet onthouden van het feit dat tijdens de aanwezigheid in Duitsland uw werknemers moeten zijn voorzien van een A1/ E101 verklaring en dat u voor hen 14,50% vakantiegeld (stand 2016) dient af te dragen bij de Soka-Bau. Hoe dit werkt komen wij u graag in een gesprek uitleggen.


U begrijpt dat bovenstaande werkzaamheden niet binnen enkele dagen zijn afgerond dus heeft u plannen om in Duitsland opdrachten te gaan uitvoeren neem tijdig contact op met Kennispunt.

Heeft u vragen over dit artikel? Neem contact op met Marco van Houttum van Kennispunt contact


Marco van Houttum
Duitsland Desk Kennispunt
Ondernemen in Duitsland
Internationaal HRM





Deskundige financiële, fiscale en juridische ondersteuning op een persoonlijke en betrokken wijze. Ontdek wat Kennispunt voor u kan doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *