donderdag 9 oktober 2014

BTW en bouwopdrachten in Duitsland

Bouwbedrijven die als onderaannemer opdrachten in Duitsland uitvoeren voor een Duitse hoofdaannemer.

Op dit moment gaan er diverse berichten rond in Duitsland met betrekking tot de verlegging van de btw bij bouwopdrachten. Vanaf 1-10-2014 geldt voor in Duitsland gevestigde bouwbedrijven een nieuwe regeling:
      Voor bouwwerkzaamheden moet een netto factuur worden uitgeschreven ALS er een verklaring van de opdrachtgever is dat deze zelf ook bouwwerkzaamheden uitvoert.
2      Als deze verklaring ontbreekt MOET de factuur met btw worden uitgeschreven.


Hoe werkt dit:
De hoofdaannemer vraagt bij zijn Finanzamt per brief een verklaring aan, deze heet USt 1 TG, en geeft deze verklaring af aan zijn onderaannemers zodat deze netto facturen kunnen blijven uitschrijven.

Dit geldt uitsluitend voor Duitse onderaannemers. Voor in Nederland gevestigde aannemers blijft de bestaande verleggingsregeling van toepassing. Geen reden tot paniek dus. Krijgt u vragen van iemand dan kunt u verwijzen naar de volgende wettekst: § 13b Abs.2 Nr.1 UStG.

Desondanks kunnen in Nederland gevestigde bouwbedrijven de verklaring ook aanvragen (als u hoofdaannemer bent) of opvragen bij uw opdrachtgever als u onderaannemer bent, wat het in de praktijk eenvoudiger zou kunnen maken.


Nog even dit, bent u onderaannemer, in Nederland gevestigd, en werkt u voor een eveneens in Nederland gevestigde aannemer die onderaannemer is van een in Duitsland gevestigde hoofdaannemer (Generalunternehmer) dan heeft u überhaupt niet met deze regeling te maken.

Hierbij voor geïnteresseerden de link naar het Bundes FinanzMinisterium en deze regeling (in het Duits)

Contact a specialist
    Marco van Houttum eigenaar/ adviseur
     +316 2486 6797
     Marcovanhouttum at kennispunt.eu
Meer weten bezoek de websites Kennispunt en Kennispunt-Duitsland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *