donderdag 30 juni 2016

Verhoging Duits minimumloon 2017


De adviescommissie “Mindestlohn” heeft de Duitse Bondsregering geadviseerd het wettelijk minimumloon in Duitsland per 1 januari 2017 te verhogen van € 8,50 bruto per uur naar € 8,84 bruto per uur. De Duitse Minister van Werkgelegenheid heeft al aangegeven het advies van de commissie over te willen nemen en in een betreffende verordening vast te willen leggen.
 Het minimumloon geldt in principe voor alle werknemers in Duitsland. Vanaf 1 januari 2017 kunnen zij aanspraak maken op het verhoogde bruto minimumloon van € 8,84 per uur. Hierop zijn enkele uitzondering van toepassing. Heeft u hier vragen over neem dan contact op met Kennispunt.



Het Duits minimumloon geldt ook voor werknemers van buitenlandse bedrijven die tijdelijk in Duitsland aan het werk zijn. Voor buitenlandse bedrijven in de bouw, de horeca, de expeditie-, transport en logistieke sector, alsmede voor beroepen in de schoonmaakbranche, de op- en afbouw van beurzen en tentoonstellingen, en in de vleesverwerkende sector gelden sinds 1 januari 2015 zelfs een aantal aanvullende meldings- en documentatieverplichtingen wanneer ze hun werknemers werkzaamheden in Duitsland laten uitvoeren. Zij moeten iedere dienstverlening of klus schriftelijk melden vóórdat het werk wordt uitgevoerd. De melding moet worden gedaan bij de Duitse douane Heeft u hierover vragen neem dan contact op met Kennispunt.

Let goed op wanneer u werknemers jonger dan 23 jaar die in Nederland het minimumjeugdloon ontvangen, werk laat uitvoeren in Duitsland. Deze werknemers moeten voor hun werkzaamheden in Duitsland het Duitse minimumloon uitbetaald krijgen. Het Nederlands minimumjeugdloon ligt onder het Duitse minimumloon.

Werkgevers die hun werknemers niet het wettelijk minimumloon uitbetalen, begaan een overtreding. Op niet-naleving van de minimumloon wet staan hoge boetes.


Heeft u vragen over het Duitse arbeidsrecht of over het wettelijk minimumloon in Duitsland? Neem contact op met Marco van Houttum van Kennispunt contact


Marco van Houttum
Duitsland Desk Kennispunt
Ondernemen in Duitsland
Internationaal HRM

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *